Ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε ανθρώπους με την παράλληλη χρήση μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου τους και μπορούν πια να «δουν» τι ονειρευόμαστε. Αυτό δημοσίευσαν στο Science και το ποσοστό επιτυχίας τους άγγιξε το 60%.
Ο άνθρωπος από τα πρώτα στάδια του πολιτισμού προσπαθεί να ερμηνεύσει τα όνειρα. Από τους αρχαίους Έλληνες και Αιγυπτίους, μέχρι τον Φρόυντ και τους χιλιάδες «ονειροκρίτες», όλα εκείνα που «βλέπουμε» στον ύπνο μας, ήταν ανέκαθεν υλικό για μελέτη, ερμηνείες και εικασίες. Οι επιστήμονες του ATR, του υπολογιστικού εργαστηρίου νευρολογίας στο Kyoto, όμως, έκαναν κάτι πιο πρακτικό, απ’ όλους τους προηγούμενους.
Πήραν 3 άτομα και κατά την διάρκεια του ύπνου τους, τα υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία. Μετά, τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να απαριθμήσουν τι είχαν δει σε όνειρο, στο αρχικό στάδιο του ύπνου. Κάθε εικόνα, ανεξάρτητα του πόσο παράξενη ήταν, καταγράφηκε από τους επιστήμονες και η διαδικασία αυτή, επαναλήφθηκε 200 φορές για κάθε άνθρωπο.
Έτσι, δημιουργήθηκε μία βάση πληροφοριών που συνέδεε συγκεκριμένη δραστηριότητα που παρατηρείται στον εγκέφαλο μέσω της μαγνητικής, με συγκεκριμένες εικόνες που είχαν περιγράψει οι συμμετέχοντες. Για να «διασταυρώσουν» τα όνειρα, έβαλαν τους συμμετέχοντες να βλέπουν τις εικόνες που είχαν δηλώσει, χωρίς να κοιμούνται. Έτσι, οι επιστήμονες, υποβάλλοντας πάλι τους εγκεφάλους σε μαγνητική τομογραφία, μπόρεσαν να επιβεβαιώσουντην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με κάθε εικόνα.
Στην επόμενη φάση του πειράματος, εξέταζαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε συμμετέχοντα και προσπάθησαν να τη μεταφράσουν σε εικόνα, σύμφωνα με την βάση πληροφοριών που είχαν συλλέξει. Η επιτυχία τους έφτασε στο 60%.
Τώρα, οι ίδιοι επιστήμονες ξεκινούν να ερευνούν το στάδιο του πιο βαθύ ύπνου, το στάδιο εκείνο που τα όνειρα είναι ακόμα πιο ζωντανά, ενώ παράλληλα προσπαθούν με τις τομογραφίες του εγκεφάλου να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν όχι μόνο εικόνες, αλλά και αισθήματα,μυρωδιές, χρώματα ή δραστηριότητες που βιώνουν οι άνθρωποι στα όνειρά τους.
Τι λέτε; Σας αρέσει η ιδέα να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και να σημειώνει τα όνειρά σας όταν κοιμάστε;
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)