Recent Post

Παροπλίστηκε ο πρώτος υπερυπολογιστής ισχύος ενός Petaflop

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Παροπλίστηκε ο πρώτοςυπερυπολογιστής στον κόσμο, οRoadrunner της IBM που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ενός Petaflop και βρισκόταν στην κορυφή τής λίστας των supercomputers το 2008 και το 2009.

Το Los Alamos National Laboratory, στο οποίο λειτουργούσε ο Roadrunner τα τελευταία πέντε χρόνια τον παρόπλισε εχθές. Χρησιμοποιήθηκε για ιατρικές έρευνες σχετικές με ιούς, διαστημικά προγράμματα και μελέτες πυρηνικών όπλων.

Η επεξεργαστική ισχύς του ιστορικού υπερπυλογιστή αντλούνταν από 12.960 CPU IBM 8iαρχιτεκτονικής PowerXCell και 6.480 διπύρηνους επεξεργαστές AMD Opteron, ενώ είχε εγκατεστημένα σχεδόν 114 terabytes μνήμης και περίπου 1,1 εκατομμύρια terabytesαποθηκευτικού χώρου.

Παρά το ότι επίσημα έπαυσε τη λειτουργία του, θα χρησιμοποιηθεί τον επόμενο μήνα για μια σειρά από μελέτες που σχετίζονται με τεχνικές συμπίεσης μνήμης, πριν ξεκινήσει η αποσυναρμολόγησή του.

Ο Roadrunner κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί και καταλαβάνει χώρο περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Παρά το ότι η ισχύς του δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού βρίσκεται στο νούμερο 22 τον ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο, το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει (2,3 κιλοβάτ) σε σχέση με την απόδοσή του είναι δυσανάλογο για τα σημερινά δεδομένα.

Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template| Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TestingMetros - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger