Πριν μερικές εβδομάδες η Samsung ανακοίνωσε την 4η έκδοση του κορυφαίου της smartphone, το Galaxy S 4, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας στα τέλη Απρίλη, αρχές Μάη. Χωρίς διάθεση σαρκασμού, με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ακόμη Galaxy που πατάει πάνω στον σχεδιασμό που η Samsung εισήγαγε πρωτίστως με την προηγούμενη γενιά Galaxy S.
Δεν μοιάζει και τόσο διαφορετικό από το S III και στον τομέα της αισθητικής θα έλεγα ότι το σχέδιο μοιάζει κάπως ξεπερασμένο, πέρα από συμβατικό και άτολμο. Ίσως να έχω σχηματίσει αυτή την εικόνα λόγω της,.. υπερέκθεσής μου με τον καιρό στην σειρά Galaxy της εταιρείας. Μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι δεν είναι όμορφο, απλώς ήθελα να έχει αυτό το κάτι παραπάνω σε σχέση με το Galaxy S III ή τα άλλα μοντέλα της σειράς Galaxy, που να δείχνει ότι πρόκειται για την ναυαρχίδα της εταιρείας και το οποίο δεν εντόπισα, τουλάχιστον σε βαθμό που κάνει την διαφορά. Από την άλλη, πως μπορείς να κατηγορήσεις για… ατολμία μία εταιρεία, που την προηγούμενη χρονιά πούλησε μερικές δεκάδες εκατομμύρια Galaxy S III; Είναι φυσιολογικό λοιπόν να θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του «pebble» σχεδιασμού.
Βεβαίως, έχουν γίνει βελτιώσεις σε διάφορους τομείς που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.. Καταρχήν, είναι το μικρότερο σε μέγεθος 5ιντσο smartphone στην αγορά, και για αυτό το κατόρθωμα η Samsung μόνο θετικά σχόλια μπορεί να αποσπάσει. Έχει παρόμοιες διαστάσεις με την προγενέστερη ναυαρχίδα, αλλά μόνο στο πλάτος και στο μήκος αφού στο πάχος είναι πιο λεπτό, στα 7,9 χιλιοστά! Μάλιστα, οι μηχανικοί της Samsung κατάφεραν να μειώσουν το βάρος σε σχέση με το S III κατά 3 γραμμάρια, στα 130 γραμμάρια δηλαδή. Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι η εταιρεία, μπορεί να “μην ψάχτηκε” και πολύ φέτος με τον σχεδιασμό, ωστόσο βελτίωσε την ναυαρχίδα της σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να παραβλέψεις.
…το σχέδιο μοιάζει κάπωςξεπερασμένο
Αυτό που καθιστά την συγκεκριμένη συσκευή ξεχωριστή, είναι οι “έξυπνες λειτουργίες” που συστήνει στον χρήστη, νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, νέους τρόπους χειρισμού διάφορων λειτουργιών (ξέρετε ήδη σε ποιες αναφέρομαι). Ο δύσπιστος και “κολλημένος” θα τις… χλευάσει: “μα γιατί να κάνω νεύματα σε μία συσκευή για να χειρίζομαι τον brοwser ή για να βλέπω φωτογραφίες εφόσον διαθέτει οθόνη αφής και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να το αγγίξω;”. Υπό αυτό το πρίσμα, να πάρουμε όλοι στα χέρια μας ένα… ρόπαλο και να αρχίσουμε να φωνάζουμε «ούγκ». Δεν θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχουν αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φωτοκύτταρα ή ηλεκτρικές κουρτίνες… Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα όλα αυτά. Αλλά δεν βλάπτει που υπάρχουν. Επίπλέον, σε κάποιους είναι πιθανόν να φανούν χρήσιμες.
Το συγκεκριμένο κινητό, κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από κάθε άλλο στον συγκεκριμένο τομέα (χειρισμός, λειτουργίες κ.α) και αφού λοιπόν υπάρχουν αυτές οι λειτουργίες και η Samsung σου δίνει την δυνατότητα να τις απενεργοποιήσεις, πήγαινε πάσο και… μην ασχολείσαι.
…οι “Smart functions” του Galaxy S 4 είναι ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό
Να σας πω την αλήθεια, μου κάνουν λίγο… για… «ποζεριές» όλα αυτά που έχει (air gesture, έξυπνη κύλιση, προβολή χωρίς επαφή κ.α) αλλά δεν θα παραπονεθώ κιόλας που υπάρχουν. Φαίνεται πως ο έντονος ανταγωνισμός έχει βάλει τις εταιρείες στο “τρυπάκι” να ψάξουν νέους τρόπους για να εντυπωσιάσουν και να “τραβήξουν” τους χρήστες και βεβαίως να διαφοροποιηθούν. Οι “ποζεριές” στο Galaxy S 4 ή στο LG Optimus G Pro, είναι το αποτέλεσμα ερευνών, στην προσπάθεια των εταιρειών να εντοπίσουν και να υλοποιήσουν και άλλους τρόπους αλληλεπίδρασης με την πλέον δημοφιλής συσκευή των ημερών μας, το smartphone. Σε κάθε περίπτωση, οι “Smart functions” του Galaxy S 4 είναι ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό. Αν αρκεί αυτό για να φέρει την συσκευή της στην κορυφή ή για να δικαιολογήσει τα χρήματα που ζητάει η εταιρεία είναι μία άλλη ιστορία.
Χαρακτηριστικά στην… περιφέρεια
Στην πρόσοψη της συσκευής, πέρα από τους διάφορους αισθητήρες (εγγύτητας, φωτεινότητας κ.λ.π) βρίσκουμε μία κάμερα με αισθητήρα 2.0 Megapixels που προσφέρει δυνατότητα σύλληψης video ανάλυσης 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Στο κάτω μέρος, υπάρχουν τα τρία συμβατικά πλήκτρα χειρισμού, για την κεντρική οθόνη, τα μενού, την λειτουργία back ή τις “ανοιχτές” εφαρμογές. Πατώντας παρατεταμένα το κεντρικό, φυσικό πλήκτρο έχετε πρόσβαση στις “ανοικτές“ εφαρμογές, τις οποίες μέσω ενός εικονιδίου που εμφανίζεται μπορείτε να τις κλείσετε και όλες μαζί. Μέσω ενός άλλου εικονιδίου έχετε πρόσβαση στο Google Now (φυσικά έχετε στην διάθεση σας και το S Voice) ενώ μέσω ενός τρίτου εικονιδίου έχετε πρόσβαση σε ένα περισσότερο εξελιγμένο “task manager” που σας επιτρέπει να κλείσετε τις ανοικτές εφαρμογές, να καταργήσετε εφαρμογές, να καθαρίσετε την μνήμη ή να δείτε πόσο χώρο έχετε ακόμη από τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού.
Στα αριστερά της συσκευής υπάρχει το volume rocker για την αυξομείωση της έντασης του ήχου ενώ στα δεξιά υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής.
Στο κάτω μέρος, υπάρχει υποδοχή microUSB 2.0 για την φόρτιση και τον συγχρονισμό της συσκευής με υπολογιστή και ένας πόρος μικρόφωνου.
Στο πάνω μέρος, υπάρχει η υποδοχή για τα ακουστικά/ hands-free και ένα ακόμη μικρόφωνο.
Περιμετρικά από το κινητό, υπάρχει ένα μεταλλικού φινιρίσματος πλαστικό “στεφάνι” που είναι όμορφα και έντεχνα επεξεργασμένο ώστε να μιμείται το μέταλλο και όλα τα πλήκτρα έχουν παρόμοιο φινίρισμα. Το Samsung Galaxy S 4 είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από πλαστικό – με εξαίρεση την πρόσοψη με το Gorilla Glass III που προστατεύει την οθόνη – και αυτό αποτέλεσε εν’ μέρη απογοήτευση, (πάντα σε συνάρτηση με το κόστος). Βεβαίως, το «καπάκι» της πλάτης που αφαιρείται (Αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό για κάποιους χαρακτηριστικό αφού μπορούν να αφαιρούν την μπαταρία. Επιπλέον κατά αυτό τον τρόπο προσφέρεται πρόσβαση στην υποδοχή microSD και στην υποδοχή για την κάρτα microSIM) είναι από… πολυκαρβονικό υλικό. Πολυμερές, πολυκαρβονικό… όροι που εφήυρε εν’ μέρη το marketing των εταιρειών, για να αποφεύγουν να αναφέρονται στην… «κακιά λέξη». Είναι πλαστικό._ Η συσκευή όπως και να το κάνουμε, δεν μου δίνει την αίσθηση ενός προϊόντος που ανήκει στην «Premium» κατηγορία, και σε αυτό δεν φταίει μόνο η χρήση του πλαστικού, αλλά η γενικότερη αίσθηση. Ακόμα και αυτό, πώς να το πω, το «τούβλο», το Nokia Lumia 920 δίνει την αίσθηση μίας περισσότερο ποιοτικής κατασκευής.
Τo Sony Xperia Z για παράδειγμα, είναι και αυτό κατασκευασμένο από πλαστικό, ωστόσο η χρήση του «εξωσκελετού» για την προστασία της συσκευής και η εκτεταμένη χρήση γυαλιού «ανεβάζει» πολύ την συσκευή. Επιπλέον προσφέρει το ασύγκριτο πλεονέκτημα ότι είναι αδιάβροχο. Δεν το συζητάω καν για την αίσθηση που προσφέρει το HTC One. Το τελευταίο, από άποψη υλικών και από άποψη ποιότητας κατασκευής/ συναρμολόγησης είναι απλώς ανώτερο, και σου δίνει από την πρώτη επαφή, την αίσθηση ότι πρόκειται για μία αρκετά προσεγμένη και ακριβή κατασκευή. Προσπερνάω…
Στην πρόσοψη, η τεράστια και πανέμορφη οθόνη καλύπτεται από Gorilla Glass III. Μία πολύ ωραία λεπτομέρεια που διακρίνεται έντονα στην συσκευή με το ανθρακί/ μαύρο χρώμα, είναι ένα ασημένιο, ιριδίζον, μοτίβο, σαν πλέγμα, που στολίζει όλο το πίσω μέρος της συσκευής. Ανεπαίσθητα, μπορείς να το διακρίνεις και στην λευκή έκδοση, ωστόσο είναι ιδιαίτερα έντονο στην συσκευή με το ανθρακί χρώμα, η οποία μου άρεσε περισσότερο.
Σημαντική διαφορά σε σχέση με το Galaxy S III είναι ότι διαθέτει λιγότερο στρογγυλεμένα άκρα, γεγονός που συμβάλει στο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα 130 γραμμάρια του βάρους του επίσης, βοηθούν ιδιαίτερα στην άνεση αφού με τίποτα δεν νιώθεις ότι κρατάς στα χέρια σου ένα 5ιντσο κινητό. Είναι αναμφισβήτητα το πλέον άνετο της αγοράς και «κάθεται» τέλεια στο χέρι. Στην “πλάτη” διακρίνουμε την κύρια ψηφιακή κάμερα με τον αισθητήρα 13 Megapixels που προσφέρει δυνατότητα σύλληψης video ανάλυσης 1080p@30fps και φωτογραφίες ανάλυσης4128 x 3096 pixels (και με HDR) και η οποία συνοδεύεται από LED flash. Η κύρια κάμερα τραβάει video σε ανάλυση 1080pΕπίσης υπάρχουν στο πίσω μέρος οι γνωστές γρίλιες, που έχουμε συναντήσει στην πλειονότητα των συσκευών Galaxy της Samsung. για το ηχείο της συσκευής.
Hardware
Όσο αφορά στο hardware, η εταιρεία επέλεξε για την Ευρωπαϊκή έκδοση της συσκευής να λανσάρει το Galaxy S 4 με το Qualcomm Snapdragon 600 SoC (GT-I9505). Αυτό κρίθηκε απολύτως απαραίτητο αφού σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν κατέστη δυνατό να κατασκευάσει επαρκείς ποσότητες του Exynos 5 Octa (Exynos 5410 SoC) για το λανσάρισμα της συσκευής. Επιπλέον, δεν είχε καταφέρει να ενσωματώσει στο Exynos 5 Octa SoC κάποιο 4G LTE modem. Αντιθέτως, το Qualcomm Snapdragon 600 SoC ήταν ένα έτοιμο και ολοκληρωμένο chip, με τέσσερις ισχυρούς Krait 300 πυρήνες υψηλής συχνότητας λειτουργίας, με την δοκιμασμένη λύση Adreno 320 όσο αφορά στην GPU, με δυνατότητες 4G LTE που καλύπτει όλα τα δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο και επιπλέον με ενσωματωμένες WiFi 802.11a/b/g/n/ac δυνατότητες.
Ο «οκταπύρηνος» από την άλλη, Exynos 5 Octa δεν ενσωματώνει modem 4G LTE και έτσι, θα κυκλοφορήσει σε μία έκδοση του Galaxy S 4 (GT-I9500) ως επί το πλείστον στην Ρωσία και σε ασιατικές χώρες. Να αναφέρω, ότι το Exynos 5410 SoC, δεν είναι ένας οκταπύρηνος, με την απόλυτη έννοια του όρου. Ενσωματώνει δύο τετραπύρηνα chips στο ίδιο die, στο ίδιο κομμάτι πυριτίου για να το πω πιο απλά, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ανάλογα τις ανάγκες του συστήματος (δεν υπάρχει δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας όλων των πυρήνων αναλαμβάνοντας ένα thread ο καθένας για παράδειγμα).
Για την κατασκευή του SoC, η Samsung βασίστηκε στην αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη για αυξημένη επεξεργαστική ισχύς (π.χ κατά το gaming, ή κατά το video encoding), αναλαμβάνει δράση το ισχυρό στέλεχος του SoC, με τους τέσσερις πυρήνεςCortex-A15 που είναι χρονισμένοι στα 1,6GHz. Όταν, η υψηλή απόδοση δεν είναι προτεραιότητα (π.χ πλοήγηση στα μενού του λειτουργικού συστήματος, αναπαραγωγή μουσικής κ.α) αναλαμβάνει δράσει το χαμηλότερα χρονισμένο (1,2GHz) και λιγότερο ισχυρό τετραπύρηνο στέλεχος του SoC αρχιτεκτονικής Cortex-A7. Επίσης, το Exynos 5410 SoC συνοδεύεται από διαφορετικό υποσύστημα γραφικών, την GPU PowerVR SGX 544MP3.
Η εταιρεία, αύξησε την συχνότητα του Qualcomm Snapdragon 600 SoC στα 1,9GHz σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα που φέρουν το ίδιο chip στο εσωτερικό τους (όπως π.χ το HTC One που διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1,7GHz). Η εταιρεία φαίνεται ότι προτίμησε να εντυπωσιάσει στα… benchmarks, παρά να εκμεταλλευτεί την μεγαλύτερη μπαταρία του Galaxy S 4 (2600mAh) για να επιδείξει μεγαλύτερη ακόμα αυτονομία σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτή η απόφαση τολμώ να πω ότι ήταν περισσότερο θέμα… marketing παρά οτιδήποτε άλλο. Είναι πάντως ταχύτατο και ίσως, λόγω της υψηλότερης συχνότητας λειτουργίας το ταχύτερο όλων, ωστόσο προσωπικά δεν μου λέει και πολλά αυτό. Δεν διαφέρει και πολύ η εμπειρία χρήσης και δεν με εντυπωσιάζει. Έχω φτάσει στα 6.5GHz και στα 6,18GHzμε υγρό άζωτο, οπότε το έχω… ξεπεράσει αυτό το σύνδρομο. Θα προτιμούσα να είχε επιλεγεί μικρότερη συχνότητα λειτουργίας για το SoC, αν αυτό εξασφάλιζε πλεονέκτημα από λίγες ώρες έως μισή μέρα παραπάνω αυτονομίας. Simple as that. Αλλά δυστυχώς η αυτονομία δεν εντυπωσιάζει κανέναν. Στα χέρια μου το Samsung Galaxy S 4 κράτησε περίπου μιάμιση μέρα.
Το Snapdragon 600 SoC ενσωματώνει και την γνωστή Adreno 320 GPU που γνωρίζουμε από το S4 Pro, οπότε σε αυτόν τον τομέα δεν έχουν γίνει βελτιώσεις. Είναι η ίδια GPU που φοράει και το HTC One αλλά και το Sony Xperia Z ή το Google Nexus 4. Βεβαίως, ο επεξεργαστής στο Snapdragon 600 έχει σημαντικό πλεονέκτημα, και αυτό βελτιώνει την συνολική απόδοση ακόμα και κατά την επεξεργασία τρισδιάστατων γραφικών, οπότε δεν είναι κάτι που μπορώ να αγνοήσω. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την ίδια GPU.
Τα 2GB μνήμης είναι η μικρότερη ποσότητα μνήμης που οφείλει να έχει ένα υψηλής απόδοσης κινητό που σέβεται τον εαυτό του σήμερα, και η Samsung ακολούθησε την πεπατημένη. Ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 16GB (στο εξωτερικό αλλά όχι στην χώρα μας θα κυκλοφορήσει και με 32GB ή 64GB αποθηκευτικό χώρο) με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης microSD έως και κατά 64GB.
Η πρόσβαση στην υποδοχή είναι πανεύκολη, αφού η πλάτη, κατασκευασμένη από πολυκαρβονικό υλικό, αφαιρείται πανεύκολα δίνοντας πρόσβαση επιπλέον και στην υποδοχή για την κάρτα micro-SIM. Κατά τα άλλα, διαθέτει WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA, NFC, GPS με υποστηρίξει A-GPS/ Glonass, adapt display και adapt sound, υποστηρίζεται noise canceling με dedicated μικρόφωνο, διαθέτει microUSB 2.0 που υποστηρίζει USB host και MHL 2.0 κ.α. Μειονέκτημα, η έλλειψη ραδιοφωνικού δέκτη, ειδικά στην χώρα μας που υπάρχουν αρκετοί φίλοι που το θέλουν.
Οθόνη
Η οθόνη του Galaxy S 4 είναι τεχνολογίας Super AMOLED (Pentile Matrix) με διαγώνιο 4,99 ίντσες ανάλυσης 1080×1920 pixels. Η πυκνότητα εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι 441ppi και αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσετε τα… pixel, εκτός και αν φέρετε σε ιδιαίτερα άβολη θέση το κινητό μπροστά στο μάτι σας. Η οθόνη προσφέρει καταπληκτικά χρώματα, πολύ όμορφα, ωστόσο όπως συμβαίνει και με όλες τις οθόνες του είδους, παρουσιάζονται πιο τονισμένα, υπερκορεσμένα. Η Samsung πάντως, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επέμβει στην ένταση τους, επεμβαίνοντας μέσω μίας σχετικής ρύθμισης που υπάρχει διαθέσιμη. Υπάρχει η αυτόματη λειτουργία (Βελτιστοποίηση προβολής) που το κινητό προσαρμόζει την οθόνη (ένταση χρωμάτων, κορεσμό, φωτεινότητα, αντίθεση) ανάλογα με το περιεχόμενο που απεικονίζεται στην οθόνη (π.χ αν είναι video ή φωτογραφίες). Παρόλα αυτά, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα modes “Δυναμικό”, “Τυπικό”, “Επαγγελματική Φωτογραφία” και “Ταινία” για να βρουν την ρύθμιση που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο τους.
Το contrast είναι εκπληκτικό, και το μαύρο… αξεπέραστο ενώ οι γωνίες θέασης εξαιρετικές. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, με την φωτεινότητα να μην εντυπωσιάζει και η απεικόνιση του λευκού, να απέχει από το ιδανικό (πιο πολύ με γκρι/ γαλάζιο φέρνει) όπως και εκείνη του κίτρινου (πρασινίζει). Η ομοιομορφία της φωτεινότητας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο επίσης αλλά το πρόβλημα με τον ήλιο παραμένει. Χάρη στην λιγότερο αντανακλαστική επίστρωση, η οθόνη του Galaxy S 4 τα καταφέρνει καλύτερα από εκείνη του S 3 κάτω από το φως το ήλιου, όχι όμως και από εκείνη του HTC One, αν και για μια τρίχα. Προστατεύεται από Gorilla Glass III. Η οθόνη του Galaxy S 4 δεν είναι η τέλεια οθόνη, είναι όμως μία από τις καλύτερες στην αγορά και αρκετά… «ψαρωτική».
Κάμερα
Η απόδοση της κάμερας του Galaxy S 4 θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των χρηστών. Πρόκειται για μία εξαιρετική υλοποίηση, και η απόδοση της είναι σχετικά ισορροπημένη σε όλες τις συνθήκες. Αυτό, που προκαλεί εντύπωση είναι το επίπεδο της λεπτομέρειας που προσφέρει, αποτέλεσμα τόσο του υψηλής ανάλυσης αισθητήρα, αλλά και των καλών οπτικών μερών αλλά και το λογισμικού. Οι αλγόριθμοι επίσης συμπίεσης και διόρθωσης δουλεύουν εξαιρετικά – σημείο στο οποίο υστερεί το Sony Xperia Z και ευχόμαστε να διορθώσει η Sony – χαρακτηριστικό που συντελεί θετικά στο τελικό αποτέλεσμα (τα αρχεία έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος 4,5MB την ώρα που εκείνα του Sony Xperia Z έχουν μέγεθος 3MB κατά μέσο όρο και του HTC One περίπου 2MB). Τα χρώματα είναι πολύ όμορφα, αν και σε περιπτώσεις υπερκορεσμένα ενώ μερικές φορές, παρατήρησα φαινόμενα υπερέκθεσης.
Αυτό, που προκαλεί εντύπωση είναι τοεπίπεδο λεπτομέρειας που προσφέρει
Σε συνθήκες με ηλιοφάνεια, τα αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά και αυτός από μόνος του είναι ο βασικός λόγος για να λατρέψεις την κάμερα του S 4. Αν είστε μάλιστα τύπος που… εκτυπώνει τις φωτογραφίες του, θα διαπιστώσετε ότι η κάμερα του Samsung Galaxy S 4 κάνει εξαιρετικά την δουλειά της. Ο θόρυβος κάνει την εμφάνιση του όταν οι λήψεις πραγματοποιούνται σε κλειστό χώρο, με μειωμένα επίπεδα φωτισμού ή έξω, όταν έχει πέσει ο ήλιος. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πράγματα καλυτερεύουν με την χρήσηHDR ενώ γίνονται ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιήσετε την λειτουργία «Νύχτα». Με αυτή την επιλογή, αλλάζει συμπεριφορά η κάμερα και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Anti-Shake, αφού έχει θετική επίδραση στο αποτέλεσμα. Την λειτουργία του ψηφιακού σταθεροποιητή εικόναςπρέπει επίσης να την ενεργοποιήσετε κατά την σύλληψη video, εκτός και αν διαθέτετε τρίποδο ή χέρι… μάρμαρο (τα HTC One και Nokia Lumia 920 επιδεικνύουν πολυαξονικούς οπτικούς σταθεροποιητές εικόνας που είναι γενικώς ανώτεροι).
Η κάμερα του Galaxy S 4 δεν φαίνεται να αποδίδει το ίδιο καλά κατά την σύλληψη video. Ειδικά, σε περιπτώσεις με χαμηλό φωτισμό, εκτός ή σε κλειστό χώρο εμφανίζεται έντονα ο θόρυβος ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης HDR για να σας βοηθήσει. Ο μέσος χρήστης θα μείνει πάντως ικανοποιημένος. Δεν μου άρεσε το – συγκριτικά με το HTC One ή με το Galaxy S III – μικρότερο οπτικό πεδίο (field of view) του Galaxy S 4. Στην εικόνα τόσο του HTC One όσο και του Galaxy S III «χωρούν πολλά περισσότερα πράγματα».
Ένα σημαντικό επίσης σημείο που οφείλω να σταθώ, είναι ότι η κίνηση στα video που «παράγει» η UltraPixel κάμερα του HTC One ή η PureView του Nokia Lumia 920 δείχνει πιο ομαλή και φυσική. Το encoding με το bitrate στο Samsung Galaxy S 4 να βρίσκεται κοντά στα 17Mbps και του HTC One κοντά στα 20Mbps, όπως συμβαίνει και στο Nokia Lumia 920 έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό. Επίσης, ο ήχος είναι ανώτερος στο HTC One με audio bitrate στα 196Kbps ενώ στο Samsung Galaxy S 4 το audio bitrate βρίσκεται στα 128Kbps.
Επιδόσεις
Με βάση τα αποτελέσματα των benchmarks που έτρεξα, είναι το ταχύτερο κινητό που έχω πιάσει στα χέρια μου, ωστόσο η διαφορά από το HTC One στην πράξη δεν είναι αισθητή. Στα benchmarks οι αριθμοί βεβαίως λένε την δική τους αλήθεια και δείχνουν ότι το Galaxy S 4 είναι το ταχύτερο Android κινητό στον πλανήτη. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης.
…το Galaxy S 4 είναι το ταχύτεροAndroid κινητό στον πλανήτη
Η πλοήγηση στα μενού και στις “οθόνες” του Android v4.2.2 είναι στρωτή αλλά παρατήρησα – ναι, είναι απίστευτο – ότι υπάρχει “lag” σε ορισμένες περιπτώσεις, και υποψιάζομαι ότι κάτι παίζεται με το UI ή δεν ξέρω με τι άλλο. Στο HTC One το “λαγκάρισμα” ήταν ανύπαρκτο. Η πλοήγηση στο Internet με το Galaxy S 4 ήταν πάντως απροβλημάτιστη και η άμεση “απόκριση” ήταν διασκεδαστική. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναντήσετε πρόβλημα κατά το gaming, όσο απαιτητικό και αν είναι το mobile παιχνίδι που θα εγκαταστήσετε. Όλα πηγαίνουν ρολόϊ, σφαίρα, ρουκέτα… όπως θέλετε πείτε το.
Ο ήχος του ηχείου είναι επίσης πολύ καλός, με αρκετή λεπτομέρεια και μπάσο ωστόσο το σύστημα BoomSound της HTC που βρίσκουμε στο One έχει ανεβάσει τον πήχη. Αν δεν υπήρχε το One, δεν θα το συζητούσα καν…
Λογισμικό
Το λογισμικό στο Samsung Galaxy S 4 είναι… όλα τα λεφτά. Μερικές δυνατότητες του είναι… εξωφρενικές, και ίσως κάποιες από αυτές να τις χρησιμοποιήσετε σπάνια ή και καθόλου, ωστόσο μπορεί να κάνει πράγματα που άλλα κινητά ούτε μπορούν να… φανταστούν για την ώρα. Οι φωνητικές εντολές αναμφισβήτητα αποτελούν το… μέλλον, ωστόσο για την ώρα μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα με το κινητό σας χρησιμοποιώντας χειρονομίες ή χρησιμοποιώντας τα μάτια σας. Μερικές από τις σπουδαιότερες λειτουργίες είναι το Air Gesture, με την βοήθεια του οποίου μπορείτε με χειρονομίες να περιηγείστε ανάμεσα στις φωτογραφίες της gallery, να πλοηγήστε στο Internet ή όταν διαβάζετε ένα e-Book.
Επίσης, η συσκευή μπορεί να διαβάζει τα μάτια σας (ουσιαστικά ελέγχει την θέση τους σε σχέση με την κάμερα), και να κινεί πάνω κάτω τον web browser ανάλογα με το που βρίσκεστε στο κείμενο. Η Samsung ονομάζει την λειτουργία “Έξυπνη κύλιση” (Smart Scroll) και λειτούργησε περίφημα ενώ εξαιρετικά λειτούργησε το Air Gesture, το οποίο σε όποιον και αν το έδειξα εντυπωσιάστηκε. Θα μου πείτε, κινητό είναι και θέλουμε να το αγγίζουμε οπότε ποιος ο λόγος της ύπαρξης του Air Gesture; Αν υποθέσουμε ότι έχετε λερωμένο το ένα χέρι σας επειδή εκείνη την ώρα εκτελούσατε μία… συνταγή ή… τρώγατε σουβλάκι ή επειδή απλώς ήταν βρεγμένο (αυτές τις εξηγήσεις μου έδωσαν άνθρωποι της Samsung, τι να πω;) τότε υπάρχει λόγος ύπαρξης. Νομίζω ωστόσο ότι και για λόγους εντυπωσιασμού να υπάρχει μόνο, μου αρκεί. Καλώς και υπάρχει αυτή η λειτουργια.
Ωραίο εφέ είναι και η λειτουργία «Προβολή χωρίς επαφή». Ουσιαστικά αποτελεί μία λειτουργία που γνωρίσαμε με το S Pen στην σειρά Galaxy Note. Χάρη σε αυτή, και χωρίς να ακουμπάτε με το δάχτυλο σας την οθόνη, μπορείτε να έχετε μία προεπισκόπηση ορισμένων πληροφοριών, που είτε αφορούν σε άρθρα από το Flipboard, είτε σε email σας (δεν λειτουργεί με το GMail αλλά μόνο με τον email client που διαθέτει το κινητό) κ.α.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Galaxy S 4 είναι ότι βασίζεται στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android v4.2.2 και αυτό σημαίνει ότι είναι πλήρως ενημερωμένο από άποψη λειτουργιών και πρόσθετων όσο και άπο άποψη ασφάλειας. ΤοTouchWiz ή Nature UX όπως ονομάζει σήμερα το περιβάλλον χρήσης της η Samsung, είναι αρκετά “στρωτό” και από τα πλέον εργονομικά, αλλά όπως είπα, μερικές φορές συνάντησα “lag” ανεξήγητα (σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε ότι το κινητό είναι πλήρως ενημερωμένο, έχει πάρει όλες τις αναβαθμίσεις). Έχετε στην διάθεση σας πολλούς τρόπους να το παραμετροποιήσετε χρησιμοποιώντας όμορφα Widgets, ταπετσαρίες κα. Αν πατήσετε παρατεταμένα το πλήκτρο “back” εμφανίζεται στα αριστερά μία κάθετη μπάρα με εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα (multitasking) και η οποία ονομάζεται “Πολλαπλά Παράθυρα“.
Μερικές εξαιρετικές σε δυνατότητες εφαρμογές είναι το Story Album, που δημιουργεί άλμπουμ φωτογραφιών, που μπορείτε να παραμετροποιήσετε με το εφέ που θέλετε (κολάζ κ.α), να το ονομάσετε όπως θέλετε, να το διαμοιραστείτε κ.α. Επίσης υπάρχει η εφαρμογή S Health, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη εφόσον ασκείται, να εκπληρώσει στόχους που έχουν σχέση με την άσκηση, με το βάρος κ.α. Επίσης προσφέρει πληροφορίες όπως η θερμοκρασία ή τα επίπεδα υγρασίας. Ανάμεσα σε άλλες θα βρείτε το Trip Advisor, ώστε οι χρήστες που ταξιδεύουν να γνωρίζουν τα πάντα για τα αξιοθέατα της πόλης που επισκέπτονται, μία εφαρμογή αναγνώρισης κειμένουν (OCR) που λειτουργεί ικανοποιητικά καθώς και το S Translator, μία εφαρμογή μετάφρασης. Σημαντικό χαρακτηριστικό και το Samsung Hub, με την βοήθεια του οποίου ο χρήστης μπορεί να “κατεβάσει” ταινίες, βιβλία, παιχνίδια και εφαρμογές. Ξέχασα να αναφέρω την λειτουργία Group Play, με την βοήθεια της οποίας έως και 8 χρήστες με Galaxy S 4 μπορούν να ακούν μουσική παράλληλα, να βλέπουν ταινίες ή να παίζουν παιχνίδια multiplayer. Γενικώς, το πλούσιο λογισμικό θα ικανοποιήσει ακόμα και τους απαιτητικούς χρήστες.
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy S 4 θα συνεχίσει από κεκτημένη ταχύτητα την επιτυχημένη πορεία του προκάτοχού του, ωστόσο σε αντίθεση με πέρυσι έχει πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό από δύο εξαιρετικές συσκευές, τα HTC One και Sony Xperia Z που επιδεικνύουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και έχουν να παρουσιάσουν κάτι εξίσου διαφορετικό. Βεβαίως, ο μεγάλος αντίπαλος, που δεν είναι άλλο από το iPhone 5 συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στην αγορά ωστόσο σχετικά σύντομα περιμένουμε τον διάδοχο του, που θα είναι σημαντικά βελτιωμένος.
Τα €739 που ζητάει η Samsung για την συσκευή είναι πολλά κατά την άποψη μου, ειδικά αφότου υπάρχει στην αγορά μία συσκευή με αλουμινένια προσεγμένη κατασκευή και ιδιαίτερα όμορφη εμφάνιση. Θα μου πείτε, η έρευνα και η ανάπτυξη για το λογισμικό, που έχει αναμφισβήτητα κόστος, δεν αντισταθμίζει την ανωτερότητα του HTC One στον τομέα της κατασκευής και της ποιότητας των υλικών; Πιθανόν, αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Και στην μία, και στην άλλη περίπτωση πιστεύω ότι το κόστος είναι υψηλό. Αν όμως με ρωτήσετε αν το Samsung Galaxy S 4 από κατασκευαστικής πλευράς δικαιολογεί το κόστος του, θα σας έλεγα ότι το HTC One, δικαιολογεί κατά πολύ περισσότερο το δικό του (δεν το συζητώ για το Sony Xperia Z, που κυκλοφόρησε ζητώντας €40 περίπου λιγότερα και σήμερα το αγοράζει κάποιος σε ελκυστική σχετικά τιμή).
Δείτε το hands-on video με την συσκευή, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη:
Το HTC One, δείχνει και έχει την αίσθηση μίας περισσότερο ακριβής και προσεγμένης κατασκευής και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο μέταλλο. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι οι ναυαρχίδες πωλούνται ακριβά, και ίσως ο έντονος ανταγωνισμός, να βοηθήσει ώστε να πέσουν οι τιμές γιατί έχει παραγίνει το κακό. Όσο αφορά στα υπόλοιπα, το Samsung Galaxy S 4 στον τομέα του λογισμικού και των δυνατοτήτων δείχνει να οδηγεί τις εξελίξεις. Δεν ξέρω αν βρίσκετε ελκυστικές τις δυνατότητες και τις “Smart Functions” – ξέρω ότι μερικοί τις… αμφισβητούν λέγοντας πως είναι περισσότερο “εφέ” – αλλά για μένα πρόκειται για χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν την εμπειρία χρήσης δίνοντας άλλον τόνο στον τρόπο που χειριζόμαστε και αλληλεπιδράμε με το κινητό.
Οπότε που καταλήγουμε; Το Galaxy S 4 είναι ένα από τα καλύτερα και ολοκληρωμένα κινητά της αγοράς και έχω την εντύπωση ότι θα συνεχίσει με κεκτημένη ταχύτητα την επιτυχημένη πορεία του προκάτοχού του στην αγορά. Ο τρομερός ανταγωνισμός όμως, δεν κάνει το “αστέρι” της Samsung να μοιάζει και τόσο λαμπερό όσο πριν από ένα χρόνο…
Specs: Samsung Galaxy S 4 (€739)
Λειτουργικό | Android v.4.2.2, Nature UX |
Επεξεργαστής | Qualcomm Snapdragon 600 SoC 1.9GHz (Quad-Core Krait 300, Adreno 320 GPU) |
Μνήμη | 16GB storage, 2GB RAM |
Οθόνη | 4,99″ Super AMOLED πολλαπλής αφής, 1080 x 1920 pixels |
Κάμερα | 13 MPixel [2688 x 1562 pixels (HDR), video 1080p], 2,0Mpixel εμπρόσθια (video 1080p) |
Συνδεσιμότητα | Bluetooth 4.0+A2DP, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, DLNA, NFC, MHL, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0, microSD |
Αυτονομία | 13 ώρες ομιλία, 541 ώρες αναμονή |
Διαστάσεις | 136.6 x 69.8 x 7.9 χιλιοστά |
Βάρος | 130 γρ. |
0 σχόλια:
Προσθήκη σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)