Recent Post

Marcel Vercoutere: o μάγος των ειδικών εφέ του Εξορκιστή “έφυγε” στα 87

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013


Ήταν μία είδηση που πέρασε λίγα στα ψιλά…Ο Marcel Vercoutere, o άνθρωπος που ήταν πίσω από τα απίστευτα ειδικά εφέ του Εξορκιστή πέθανε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια στις 13 Απριλίου. O αυτοδίδακτος συγκολλητής, ξυλουργός, set designer και ειδικός στα εκρηκτικά, υπήρξε η παρουσία κλειδί στο σετ της ταινίας τρόμου του 1973, που αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προβολής της ένα φαινόμενο της pop κουλτούρας.

Πολύ πριν την εποχή των computer generated ειδικών εφέ, ο Vercoutere έφτιαξε έναρομπότ, ανθρώπινων διαστάσεων να γυρίζει το κεφάλι του, κάνοντας το κοινό να τρομοκρατηθεί από τη “θέα” της Linda Blair. Έχοντας βοήθεια από τον makeup artist, Dick Smith, ο Vercoutere, έστησε μία απίστευτη κατασκευή που όχι μόνο λειτουργούσε άψογα, αλλά το πρόσωπό του είχε και ποικιλία εκφράσεων. Το τρομερό ήταν πως ο κινηματογραφιστήςOwen Roizman που ήταν στο σετ, καθώς παρατηρούσε το ρομπότ, είπε στον Vercoutere πως αυτό που είχαν ξεχάσει ήταν πως δεν ανέπνεε. Ο Marcel του είπε απλά “θα το κανονίσω”.Και την επόμενη στιγμή, το dummy είχε αναπνοή. Ήταν ο τύπος που έλυνε όλα τα προβλήματα με το πιο ήρεμο στυλ.
O Vercoutere ξεκίνησε την εμπειρία του στο σινεμά… σκουπίζοντας σετ, για να περάσει μετά στην συγκόλληση και στην ξυλουργική. Σιγά σιγά έγινε μέλος διάφορων δημιουργικών ομάδων, σχεδιάζοντας ειδικά εφέ και stunts για τρακαρίσματα αυτοκινήτων, ανατινάξεις γεφυρών κλπ. Στο φιλμ ωστόσο του William Friedkin (τον βλέπουμε στο κέντρο της φωτό με τα γυαλιά, με τον Vercoutere να βρίσκεται άκρη αριστερά με το μούσι), ήταν εκεί που μεγαλούργησε. Και δεν ήταν μόνο το “τρικ” του ρομπότ. Χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές, μεκρυμμένα σύρματα, τροχαλίες κλπ. για να φτιάξει την βίαιη κίνηση του κρεβατιού του δαιμονισμένου κοριτσιού, όπως και της τρομακτικής της ανύψωσης. Επίσης ήταν εκείνος που έφτιαξε το σετ της κρεβατοκάμαρας, όπου συμβαίνει και η περισσότερη δράση, μέσα σ’ ένα τεράστιο χώρο “ψυγείο”, για να πετύχει την παγωμένη ατμόσφαιρα που ήθελε ο Friedkin στα γυρίσματα. Ένα από τα πλέον απίστευτα τρικ που έκανε στην ταινία, ήταν η έμνευσή του για τον ήχο που κάνει το κεφάλι το “ρομπότ” όταν γυρίζει. Αυτό που ακούγονταν εκείνη τη στιγμή ήταν ο Vercoutere ενώ έστριβε ένα δερμάτινο πορτοφόλι!
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template| Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TestingMetros - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger